Страхотни промоции всеки ден

Три премиери с поглед към съвременната класическа музика представя петият сезон на „Камерна сцена Пловдив“

Пети сезон на Камерна сцена Пловдив

Пети сезон на Камерна сцена Пловдив

Класическата музика в съвременен прочит от български композитори представя петият сезон на „Камерна сцена Пловдив“. Откриващият концерт е на 7 октомври 2015 г. От 19:00 ч. в залата на Радио Пловдив, когато пианистът Живко Петров ще направи премиера на първия си класически солов албум „After 4“, който съдържа 10 оригинални пиеси.

На 18 ноември пък ценителите на вокалното изкуство ще чуят „Нина“ на Вики Алмазиду, този път на концертна сцена и със специалното участие на гръцкия пианист Григори Симадополус. Албумът е дуетен за глас и пиано, като в записите му на клавишите е маестро Милчо Левиев. „Нина“ е уникален по рода си – изцяло акустичен, записан с 9 микрофона в студио с публика. Сред класическите джазови теми като My Funny Valentine, Don’t Explain, Lover Man, Lush Life се откроява една оригинална песен, дала името на целия албум и посветена на внучката на Алмазиду – Нина.

Премиера на най-новия си албум ще направи и Ангел Заберски със своето трио, в което свирят още Стоян Янкулов – Стунджи, и Борис Таслев. На 2 декември ще чуем „Beyond Jazz“. Албумът включва известни оперни теми и класически пиеси, поднесени с авторски аранжименти и джазово намигване.

Вече пет сезона водещата идея на „Камерна сцена Пловдив“ е да представя безкомпромисни в съдържателен план продукти. Във фокуса на събитието тази есен е начинът, по който съвременни български композитори творят и общуват с класическата музика. За „Камерна сцена Пловдив“ е важно да предлага смислена алтернатива на комерсиализацията, която властва в обществото, а – за жалост!- доста често и в изкуството – коментира Петър Салчев, автор на проекта. – И мисля, че успяваме! В предишните си издания „Камерна сцена Пловдив“ осъществи концерти на артисти, покорили европейските и световни сцени, от ранга на Милчо Левиев, Марио Станчев, Иво Върбанов, братя Владигерови, Антони Дончев. Имахме и силно чуждестранно участие с пианистката Фиамета Тарли, виолончелиста Ласло Феньо и други, а публиката ни е все по-многобройна. Радвам се, че привличаме интереса и на много млади хора – допълва Салчев.

Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

Share this post
  , , , , ,