Страхотни промоции всеки ден

„Състояние на нацията“ по текстове на Ървин Уелш

Състояние на нацията по текстове на Ървин Уелш

Състояние на нацията по текстове на Ървин Уелш

Проектът представлява опит за документална дисекция на състоянието на съвременното общество. Базирайки се на текстове на Ървин Уелш, описващи живота на маргиналите в обществото, екипът изследва пътищата на деградация и разпад на човешката личност. Разпад, започнал със свръхжеланието да имаш всичко, да притежаваш всичко, да консумираш всичко. Това свръхжелание поражда желанието да господстваш, а отук произлизат и всички трагични моменти между персонажите в постановката, стигащи дори до канибализъм. В този момент „състоянието на нацията“ се явява състояние, в което всеки „яде“ всеки, без да усеща засищане, и този нескончаем глад се нарича самота.

СЪСТОЯНИЕ НА НАЦИЯТА
Премиерни дати – 9, 14 октомври, 20:00 ч.; I Am Studio (ул. „Раковски“ 149, София)

Участват: Милко Йовчев, Благой Бойчев, Боряна Пенева. Милена Ерменкова
Режисьор: Ованес Торосян

Театър Реплика е социален театър, защото се занимава с темите, които вълнуват всички. И, защото рови там, където най-много ни боли – в раните, които обикновено наричаме „грешки на обществото“. Това е театър, чийто основен похват е документалният разказ. Личните истории са в основата на повечето представления, защото те са най-подходящия материал, чрез който може да се изследва човешката същност. Това е театър, който не дава оценки, а преживявания. През съпреживяването зрителите сами стигат до изводи за себе си и за света, в който всички заедно се лутаме. И още – това е театър, който проверява докъде стига чувствителността ни – умеем ли да дефинираме личните си и обществени проблеми, знаем ли как да ги преодолеем, търсим ли начин да се спасим от самотата и безизходицата, в която често се оказваме и имаме ли смелост за това. Театър Реплика има мисия – да извади изкуството извън системата и да го използва като камък, хвърлен срещу щампата на статуквото, според което всички живеем. С една цел – да ангажира публиката наистина. Създаден от млади актьори, театърът търси свободната публика – без значение от възрастта, социалния статус и белезите на външното. Публика, с която може да се говори. Понеже Реплика може да има тогава и само тогава, когато имаш какво да кажеш.

Театър Реплика са: Милко Йовчев, Боряна Пенева, Благой Бойчев, Ирина Андреева, Ивайло Драгиев, Милена Ерменкова и Ованес Торосян.

Share this post
  , , , , , ,