Страхотни промоции всеки ден

„Момичето от Дания“ – забележителна любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер

Момичето от Дания

Момичето от Дания

Базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф, „Момичето от Дания“ е забележителна любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер. В ролята на артистичната двойка влизат носителят на „Оскар“ за „Теорията на всичко“ Еди Редмейн и Алисия Викандер, позната на българския киноман от режисьорския дебют на Алекс Гарланд „Ex Machina: Бог от машината“. Режисьор на лентата за една от първите трансджендър жени, които преминават хирургическа интервенция за промяна на пола, е носителят на „Оскар“ Том Хупър (Речта на краля), а сценарист е Лусинда Коксън.

Момичето от Дания

Момичето от Дания

Бракът и работата на Лили Елбе, родена като Ейнар Вегенер, и Герда Вегенер се разгръщат на фона на преоткриването на Лили като жена. В Копенхаген от началото на 20-те години на миналия век Ейнар Вегенер позира като жена за съпругата си – илюстраторът и артист Герда Вегенер. Портретите получават голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Ейнар все повече осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе. Елбе е една от първите трансджендър жени, които се подлагат на серия операции за смяна на пола, като Герда я подкрепя по време на целия процес на промяна. В живота им влиза и приятелят от детството на Ейнар, Ханс (Матиас Шонартс), който заформя сложен любовен триъгълник с двойката. Във филма участват още Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хард.

Момичето от Дания

Момичето от Дания

Режисьорът Том Хупър споделя, „Еди беше единственият, с когото исках да направя филма, и бях категоричен по този въпрос. Имах огромна вяра в неговия актьорски талант.“ „Ако мечтата ти е да разказваш истории, интересни истории, да изиграеш интересни хора, то аз съм невероятен късметлия, че можах да вляза в образите на Стивън (Хокинг) и Лили“, признава Еди Редмейн. „И двамата са невероятни личности и това е най-доброто, на което един актьор може да се надява.“ За да се подготви за ролята си, Редмейн се обръща към транс-активистите Парис Лийс и Ейприл Ашли, както и към режисьора на „Матрицата“ Лана Уашовски.
„Момичето от Дания“ вече даде сериозна заявка за филмови отличия и е селектиран за филмовите фестивали във Венеция и Торонто.

МОМИЧЕТО ОТ ДАНИЯ е с премиера в българските кина на 29 януари 2016 г.

Share this post
  , , , , , , , , , , , ,