Страхотни промоции всеки ден

Малка книга за шоколада. 50 неустоими изкушения за любителите на шоколада

Малка книга за шоколада. 50 неустоими изкушения за любителите на шоколада

Малка книга за шоколада. 50 неустоими изкушения за любителите на шоколада

Нова кулинарна книга от авторката на „Шоколад“ Джоан Харис

Малка книга за шоколада

Независимо откъде минава любовта за хората, тя не може без най-важната си „подправка“ – шоколада. Именно на безценното откритие на олмеките е посветена вкусната Малка книга за шоколада на Джоан Харис и Фран Уорд („Сиела“).
Торти. Гофрети. Трюфели. Профитероли и мъфини. Всички сладости, които предизвикват рязко отделяне на серотонин в мозъка ни, намират местенце в книгата на Харис, добре позната с бестселърите си „Шоколад“ и „Праскови за кюрето“. И докато последните бяха художествена измислица, „Малка книга за шоколада“ съдържа рецепти с невероятно примамливи фотографии на аранжираните от стилистката Фран Уорд изкушения. Изданието е в специален бутиков формат, отличен подарък за всеки почитател на „храната на боговете“.

В „Малка книга за шоколада“ Джоан Харис признава, че не е пристрастена към шоколада, но това не ѝ е попречило да посвети голяма част от кариерата си в търсене и опознаване на магията му. Авторката проследява накратко историята му, митичното му обаяние, трансформирало се през вековете, влиянието му върху въображението и личността. В ръцете си държим продукта на нейното любопитство – обяснение в любов към chocolat , както тя го изписва в оригинала с реверанс към висшата френска традиция за изработване на съвършени шоколадови изделия.
Елегантен подарък за всеки, който не само обича шоколад, но и уважава добрата кухня, подкрепена от добра фотография, „Малка книга за шоколада“ учестява пулса на всички гурмани, естети и влюбени в удоволствията читатели. Виж книгата ТУК.

Профитероли „Сестри на милосърдието“

Не е тайна, че френските сладкарници често са до църквите. Сигурно за удобство на свещениците – да държат под око майсторите на изкушения или просто да знаят какво ще похапнат за десерт. Тъй или иначе, светци, апостоли, монахини и епископи неизменно присъстват сред имената на сладкишите. Тези вкусни еклерчета с мока и шоколад са тук, за да ни напомнят, че трябва да съгрешим, преди да получим опрощение…

Профитероли – Рецепта

Рецепта за профитероли. Малка книга за шоколада.

Рецепта за профитероли. Малка книга за шоколада.

Време за приготвяне: час и половина / Продукти за 6-8 порции

За пареното тесто:
85 г масло, нарязано на парченца
220 мл вода
110 г брашно
щипка сол
3 яйца, разбити

За пълнежа:
400 мл сладкарска сметана
2 ч.л. разтворимо кафе

За соса:
100 г натурален шоколад, начупен на малки, еднакви парчета
1 с.л. светла меласа
50 мл сладкарска сметана

Загрейте фурната до 220° C и поставете на дъното º тавичка. Застелете друга, голяма и плитка тава с хартия.
Внимателно загрейте маслото и водата в средно голяма тенджера, като разбърквате непрекъснато. Щом течността заври, изключете котлона и изсипете брашното и солта. Разбъркайте бързо с дървена лъжица, докато сместа се изглади и се отдели от стените на съда. Оставете я да изстине за 5 минути, след което добавете малко от яйцата и отново разбъркайте до изглаждане на сместа. По същия начин добавете и останалите яйца. Тестото трябва да е гладко, лъскаво и достатъчно твърдо, за да запазва формата си.
Изсипете 16 пълни супени лъжици от сместа върху покритата с хартия тава, предвиждайки място за набухване, и поставете тавата в средата на фурната. Бързо изсипете 75 мл вода в долната тавичка и затворете фурната. Печете в продължение на 10-15 минути. Намалете температурата до 190° C и печете още 15-20 минути, докато еклерите станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната, направете малък разрез отстрани и ги оставете да изстинат върху метална решетка.
За пълнежа разтворете кафето в малко топла вода, добавете го към сметаната и я разбийте до получаването на твърд крем. Сипете го в пош и напълнете еклерите. Направете сос, като разтопите шоколада, меласата и сметаната на водна баня, бъркайки до получаването на еднородна смес, а след това топнете всеки от еклерите в нея.

Share this post
  , , , , , ,