Страхотни промоции всеки ден

Кинофестивалът So Independent – Ню Йорк стартира на 28 септември със „Съдилището“

Фестивалът So Independent - Ню Йорк

Фестивалът So Independent - Ню Йорк

С българската номинация за „Оскар“ „Съдилището“ на Стефан Командарев започва 11-тото издание на първия в света ежегоден български кино-форум извън страната So Independent – Ню Йорк. Тази година фестивалът ще бъде под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Фестивалът So Independent – Ню Йорк ще се проведе от 28 септември до 3 октомври в кино Bow Tie Chelsea Cinemas в Ню Йорк.

За изминалите десет години на първия ежегоден фестивал за българско кино в чужбина са показани над 200 съвременни български филма, като е дадена възможност на повече от 60 родни творци да гостуват и покажат творчеството си пред публиката в Ню Йорк. По този начин So Independent утвърждава постиженията на българското кино и затвърждава позицията си като първоизточник на кино и културен обмен между България и САЩ.

Фестивалът ще бъде открит на 28 септември с българското предложение за наградата „Оскар“ „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев, носител на „Златна роза“ за най-добър игрален филм Варна 2014 под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община, Национален филмов център и Културен институт към Министерство на външните работи.

Кмета на София, Йорданка Фандъкова ще присъства „виртуално“ на фестивала със специално обръщение към организаторите, участниците и публиката. Президентът Плевнелиев ще присъства лично на прожекцията на „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и ще се срещне с публиката на фестивала.

Тази година фестивалът е посветен на 100-годишнината на българското кино и включването на София в мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове в категория „кино“ и носител на престижната титла „Творчески град на киното“.

За първи път тази година So Independent – Ню Йорк ще се проведе в Bow Tie Chelsea Cinemas. Организаторите на фестивала могат да се похвалят с нов офис в Манхатън и новоучреден Борд на съветниците, съставен от български и американски кино-дейци и меценати, които ще се грижат за развитието на кино-фестивала. „Нашата задача е да показваме нови, интересни и талантливи автори – българи в Америка, както и американски в България“ заяви основателката и творчески директор на So Independent Жана Караиванова. „По време на тазгодишния фестивал в Ню Йорк ще се проведе важна среща на Борда на съветниците и се надявам скоро да можем да изненадаме публиката и феновете с много интересни новини!“, допълни тя.

Сред филмите селектирани на фестивала са игралните „Съдилището“, „Урок“, „Буферна зона“, „Омбре“, „Бартер“, „Досието Петров“, „Събирачът на трупове“, „Прелюбодеяние“, „Семейни реликви“ и „Жената на моя живот“.

Тази година във фестивала е включена много силна селекция от документални филми – „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, „Дългият път към дома“, „Лорд Бънди от София“, „Чуй“ и „Последните черноморски пирати“.

В рамките на So Independent – Ню Йорк ще бъде показна изложба по проекта „Обичам този филм“ – нови авторски плакати на популярни български и световни филми, от 26 изявени български художници от областта на графичния дизайн, плаката, илюстрацията, графиката, съвременното изкуство. Плакатите ще бъдат представени по време на фестивала в българското консулство в Ню Йорк и с изложба в Bow Tie Cinema.

Малко след приключването на 11-тото издание So Independent – Ню Йорк, София ще бъде домакин на 6-тото издание на Sofia Independent между 23 октомври – 1 ноември 2015 г., когато зрителите ще могат да видят най-интересните нови заглавия от независимото американско кино.

Фестивалът се организира от Юнайтед Арт с подкрепата на: Национален филмов център, Столична община, Културен институт към министерство на външните работи, Цайтгайст венчърс и Фондация за българска култура в чужбина.

Информация за филмите, които ще бъдат представени в рамките на 11-то издание на кино-фестивала So Independent Ню Йорк, 28 септември – 3 октомври, 2015 г. (по азбучен ред):

Игрално кино:

БАРТЕР/ BARTER
България, 2015, 110 мин.
Реж. Атанас Киряков
В ролите: Владимир Пенев, Васил Димитров, Калин Вельов, Койна Русева, Татяна Лолова, Михаил Мутафов, Филип Аврамов, Мартина Вачкова, Антонио Николо

Това е филм за живота на един рибар. Живот такъв, какъвто е на повечето българи. Живот на бартер. Бартер с кого и защо?

БУФЕРНА ЗОНА / BUFFER ZONE
България, 2014, 126 мин.
Реж. Георги Дюлгеров
В ролите: Руси Чанев, Стефка Янорова, Розалия Абгарян, Тигран Торосян, Христина Иванова, Снежина Петрова, Ивайло Христов

Българска филмова академия ‘15 – най-добър актьор (Руси Чанев);
Златна роза ’14 – Награда на Съюза на българските филмови дейци

Героят, Тодор Черкезов, е претърпял автомобилна катастрофа, в която е (заг)убил жена си. Самият той остава полусляп. Човек на визията, кинорежисьор, Тодор Черкезов (про)вижда няколко сънища, които на пръв поглед нямат фабулна връзка помежду си. Една сюжетна линия, обаче, ги обединява – егоизмът на героя.
В първия сън заради сексуалното влечение към Ирина, жена му, той пренебрегва паметта на майка си, но…

ДОСИЕТО ПЕТРОВ / THE FILE PETROV
България, 2014, 92 мин.
Реж. Георги Балабанов
В ролите: Михаил Билалов, Христо Шопов, Ана Пападопулу, Радина Кърджилова, Малин Кръстев, Цветана Манева, Деян Донков, Анжела Недялкова, Георги Новаков, Валентин Ганев

„Досието Петров“ е грабваща история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима той отново може да стъпи на сцената, негов стар приятел и виден бизнесмен на име Марков му дава шанс да работи за изчистване на държавното управление от тъмната сянка на комунизма. В този период на хищническо първоначално натрупване, на брутално насилие и войни между групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, Марков предлага на Александър Петров да застане начело на нова политическа партия, която ще спаси страната…

ЖЕНАТА НА МОЯ ЖИВОТ
България, 2015, 103 мин.
Реж. Антоний Дончев
В ролите Соран Ибрахим, Виолета Марковска, Селин Акгул, Михаил Билалов, Силвия Петкова

6-годишният Азад е сгоден за братовчедка си Виан, но войната ги разделя. 13 години по-късно той случайно я среща по пътя си към Европа и се влюбва в нея, без да я разпознава. Виан е въвлечена в смъртоносна политическа игра и не може да му разкрие своята самоличност. Азад се опитва да я спаси на всяка цена, дори и да останат разделени завинаги. Ще докаже ли любовта, че е по-силна от тероризма?

ОМБРЕ / HOMBRE
България, 2014, 104 мин
Реж. Захари Паунов
В ролите – Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов

Българска филмова академия ‘15 – най-добър звукорежисьор
Златна роза ’14 – Диплом за индивидуално постижение за цялостно актьорско изпълнение

30-годишният Ангел живее в големия град, но все не успява да намери своята посока в живота. Един ден решава, че трябва да емигрира от България, но няма пари. За да ги набави, приема да прекара пратка с наркотици от града до крайграничен пазар. Там обаче се сблъсква с бруталността на местните дилъри и е принуден да бяга в гората на близката планина, където попада в лагера на група мъже, произвеждащи дървени въглища. С течение на времето Ангел се сближава с членовете на комуната – коравия и интелигентен сърбин Бранко, смешния македонец Люпчо, кроткия помак Ахмед, възторжения циганин Роберт и мрачния йога Стефан. Там са и рускинята Надя и четирите ѝ деца, които живеят в лагера. Животът сред въглищарите се отразява добре на Ангел, но не след дълго той ще разбере защо приятелството, любовта и толерантността не могат да съществуват съвместно, особено на Балканите.

ПРЕЛЮБОДЕЯНИЕ / ADULTERY
България, 2014, 78 мин.
Реж. Явор Веселинов
В ролите: Ованес Торосян, Владимир Пенев, Лидия Инджова, Полин Лалова, Касиел Ноа Ашер, Любомир Нейков

Златна роза ’14 – Официална селекция
СФФ ’14 – официална селекция

19-годишният Виктор живее с баща си Александър – известен физик, който подсигурява добър стандарт на живот за сина си. Баща му е застаряващ чаровник и е добра партия за студентката Поли, която е влюбена в него. Виктор трудно приема тази връзка с негова връстничка. Един ден бащата заминава в командировка. Неочаквано за Виктор, Поли решава да го придружи до семейната вила. Двамата не издържат на изкушението. Така Виктор инстинктивно отмъщава на баща си. Неподозиращият нищо Александър се опитва да наложи своя възглед за красотата в общото им живеене – напразно, защото съдбата има други намерения.

СЕМЕЙНИ РЕЛИКВИ/ FAMILY RELICS
България, 2015, 120 мин.
Реж. Иван Черкелов
В ролите: Жана Караиванова, Андрей Андреев, Глория Петкова, Александър Бенев, Блаже Димитров, Венцислав Занков
Филмът се състои от три, на пръв поглед, независими една от друга истории и проследява три ситуации, които се развиват едновременно в рамките на няколко дни. Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и, същевременно, разрушеното човешко общуване между героите – съпрузи, братя, родители и деца. Нишките на отделните събития се преплитат, за да се съберат на финала в едно общо, взаимосвързано и взаимно зависимо битие, белязано от липсата на стойност и висш смисъл. Леността и инерцията, подтиснатите душевни пориви и терзания са конкретни и осезаеми като вятъра, а последиците от тях са необратими – миг, в който няма време за “после”. Няма невинни, няма виновни и все пак всеки от героите го жегва съзнанието, че е могъл, че може да изживее дните си по-различно…

СЪДИЛИЩЕТО / THE JUDGEMENT
България-Германия-Хърватия-Македония, 2014, 107 мин.
Реж. Стефан Командарев
В ролите: Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев

Филмът разказва историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

Българска филмова академия ‘15 – награди за най-добър сценарий, най-добра операторска работа, поддържаща женска роля (Параскева Джукелова ex aequo Светлана Янчева за „Потъването на Созопол“)
Златна роза ’14 – Голямата награда за най-добър пълнометражен филм и награда за най-добър актьор (Асен Блатечки)

УРОК / THE LESSON
България-Гърция, 2014, 105 мин
Реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов
В ролите – Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева

Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно. Личният и професионалният й живот си противоречат, защото тя пренебрегва всички морални уроци, на които учи децата.

Lux Prize ’15 – номинация за най-добър филм
Българска филмова академия ‘15 – най-добър пълнометражен игрален филм, най-добра актриса (Маргита Гошева), награда за режисьорски дебют; най-добра режисура
Златна роза ’14 – Награда на Гилдия Критика към СБФД за пълнометражния филм; Наградата на акредитираните журналисти; Специалната награда на град Варна
Сан Себастиан ’14 – Награда за най-добър нов режисьор
Солун ’14 – Най-добър сценарий и „Бронзов Александър”
Токио ’14 – Специалната награда на журито;
Анже ’15 – Най-добра актриса (Маргита Гошева)
СФФ ’15 – Голямата награда „София – град на киното“ за най-добър филм и най-добър български пълнометражен филм, Награда на публиката; Наградата на Фипресси

Документално кино:

ВАПЦАРОВ. ПЕТ РАЗКАЗА ЗА ЕДИН РАЗСТРЕЛ
България, 2013, 70’
Реж.: Костадин Бонев

Българска филмова академия ‘14 – награда за най-добър документален филм, най-добър режисьор на документален филм
Златен ритон ‘13 – награда за най-добър документален филм и награда на българската национална филмотека

На 23.7.1942 един мъж е осъден на смърт от военнополевия съд на марионетното българско царство и още същия ден е разстрелян.
Името му е Никола Вапцаров. За всеобща почуда тогавашните комунистически лидери, направлявали дейността на Вапцаров и подсъдими в същия процес, се отървават с далеч по-леки присъди и след смяната на режима през 1944 поемат управлението на държавата в свои ръце. Десет години по-късно светът ще узнае, че разстреляният през горещото лято на 1942 е най-големият сред българските поети, родени през 20 век. И хората, които са го познавали, ще започнат да осребряват славата му.

ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ ДОМА
България, 2013, 70 мин
Режисьор Боряна Пунчева

Българска филмова академия ‘15 – награди за най-добър документален филм, най-добър режисура, сценарий и оператор на документален филм
Златен ритон ‘13 – награда на Академика 21

Като бебе Илия е оставен от майка си за международно осиновяване в едно сиропиталище през 1993 г. Сцената на раздялата е запечатана в архивен кинорепортаж. 20 години по-късно младият френски гражданин идва в България, за да се срещне с биологичната си майка и своите седм братя и сестри. Това е филмов разказ за тези срещи: изпълнени с емоции, с почуда и недоверие, изненада от сблъсък на култури…

ЛОРД БЪНДИ ОТ СОФИЯ / LORD BUNDY FROM SOFIA
България, 2013, 80 мин
Реж. Иван Трайков
С участието на Иван Милев – Вачо (Малкият Бъндарак), Кирил Маричков, Петър (Пепи) Цанков, Любомир (Любо) Канов, Константин (Косьо) Марков, Йордан (Дани) Ганчев, The Beat Club

През 1940 г. две момчета се раждат на стария континент – едното в Ливърпул, Англия; другото в София, България. Когато порастват, стават рок музиканти. Единият се превръща в легенда на съвременната музика, а другият остава неизвестен за света и съвременниците си. Това е документален разказ за съдбата на първата българска рок-група от началото на 60-те – времето на Студената война, тоталитарните догми и борбата за свобода на тогавашната младеж. „Порасналите момчета“ разказват за времето, за падането на „социалистическата империя“ и за съвременното измерение на рока.

ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕРНОМОРСКИ ПИРАТИ / THE LAST BLACK SEA PIRATES
България, 2013, 72 мин
Реж. Светослав Стоянов

Българска филмова академия ‘14 – награда за най-добра режисура (поделена „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, дебют в документалното кино и оператор на документален филм
Златен ритон ‘14 – награда за най-добър документален филм
Краков ‘13 – Наградата на ФИПРЕССИ
Виена’13 – Най-добър документален филм

Последните черноморски пирати обитават недостъпен плаж, преживяват с неясни средства и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и тези, които намираме.

ЧУЙ
България, 2014, 76 мин, документален
Реж. Диана Иванова

Златен ритон ‘14 – награда за дебют

Филмът представя забравената история на радио „Свободна Европа“ – създаденото от САЩ в Западна Германия и смятано за един от най-опасните врагове на комунистическа България. Защо радио „Свободна Европа“ е толкова опасно и какво го превръща в легенда за няколко поколения българи? Чуй е филм, в който за първи път звучат една до друга различни истини за радио Свободна Европа – на слушатели, журналисти, служители на Държавна сигурност, агенти, американски директори.

Share this post
  , , ,