Страхотни промоции всеки ден

„Търси се“ на Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга – 2015“

„Търси се“ на Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга - 2015“

„Търси се“ на Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга - 2015“

 „Търси се – който го намери, за него си е“ на Стивън Кинг е победител в „Моята любима книга – 2015“

След оспорвана надпревара „Търси се“ на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2015“, организиран от сдружение „Всичко за книгите“. Романът на Краля събра най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още седемнайсет книги. Вторият кръг на конкурса протече от 11 до 17 април и в него читателите имаха възможност да подкрепят само едно от участващите заглавия.
С 13,2% от 4518-те гласували през тази седмица „Търси се“ на Стивън Кинг зае челното място и получи приза „Любимата книга на България “за 2015 г.! Ако все още не сте прочели романа и ви се иска да го направите, можете да го намерите ТУК.

„Търси се“ на Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга - 2015“

„Търси се“ на Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга – 2015“

На второ място с 12,4% е книгата „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова.
Ако обичате да пътувате, ако сте любопитни да откривате нови места, ако често избирате страничните пътища, вместо да карате по магистралата, то тази книга е за вас. В нея ще намерите информация за 101 от най-колоритните места в България. За някои сте чували от приятели, други сте виждали на снимки в интернет, а трети са ви напълно непознати. Повечето от тях не попадат в туристическите справочници – но трябва да бъдат включени в личния ви списък за бягство през уикенда. Ако това е събудило вашето любопитство и ви се иска да се запознаете по-отблизо с чудесната книга на Иван Михалев и Елина Цанкова, можете да я намерите ТУК.

На трето място с 12,1 % е „Дневник от панелните блокове“ на Никола Крумов. „Аз съм Никола Крумов – на трийсет и няколко години от северозападните села. Приятелите се обръщат към мен с „Кольо“, а любимата с „ще те убия“. На нашата улица в село съм четвъртият най-умен човек (ако броим животните съм шести). Много хора са ми казвали, че външно приличам на Джордж Клуни, но без лицето и тялото. Вътрешно приличам на елен. Обичам да се забавлявам на маса с моите хора, а после вкъщи да ми се карат. “

Малък брой гласове делят „Гатанки от небето“ на Ивинела Самуилова от третото място. С притчи, забавни истории и истински случки, в познатия на читателите духовит стил, но и с дълбоко разбиране, Ивинела Самуилова отново ни провокира да прогледнем за чудото на живота. За да открием как мъдрите послания на християнската вяра могат да бъдат реално прилагани в ежедневието ни, така че в него да има повече смисъл, радост и любов. Ще откриете книгата ТУК.

Шансовете да заемат почетни места имаха и „Смрък“ на Тери Пратчет вижте ТУК, както и „И страж да бди на пост“ на Харпър Ли намерете ТУК. Пълното класиране на книгите от финала, както и крайното класиране по категории, може да се види на сайта Всичко за книгите.

„Съревнованието между книгите финалисти беше много оспорвано, разкриват организаторите. Както може да се види от процентите, разликата в гласовете беше толкова малка, че наблюдавахме постоянно разместване в подреждането. Световноизвестни писатели се бореха за първото място с български дебютни автори. Верните фенове на майстора разказвач Стивън Кинг помогнаха неговият роман да победи в надпреварата. Това е утвърдено име, превърнало се в марка, което се радва на лоялна читателска публика. Докато първото място бе спечелено от роман, второ място зае нехудожествена книга, която дава идеи за пътешествия до различни места в България. На трето място е сборникът с истории „Днeвниĸ oт пaнeлни блoĸoвe“ нa Никола Крумов, eдин от aвтopите нa литepaтypната поредица „Пощенска кутия за приказки“. И трите книги получиха най-много гласове в своите категории в края на първия кръг – съответно в „Трилъри и криминална литература“, „Нехудожествена литература“ и „Съвременна художествена проза и поезия“. Победителите в другите категории след първия етап са: „Грей“ при дамските романи, „Светлината, която не виждаме“ в историческите романи и „Смрък“ – във фантастика, фентъзи и хорър. По време на целия конкурс книгите получиха гласове от читатели от цялата страна, като 43% от гласувалите са от София. Най-голяма част от гласувалите са читатели между 16 и 34 години, хора в активна възраст, които сърфират в мрежата и в социалните медии, които пътуват през свободното си време.“

Според организаторите това е позитивен знак, че младите хора четат и се интересуват от новоизлизащите заглавия. „За нас е важно, че успяхме в продължение на почти два месеца да обърнем специално внимание на съвременната литература. В днешния забързан ритъм на живот хората отделиха от времето си, за да подкрепят своите литературни фаворити, да споделят отношение към книгите. Финалът на конкурса е добро начало за бъдещи дискусии за тенденциите в българската и световна литература, за развитието на жанровете, за начините на формиране на литературен вкус.“

Share this post
  , , , , , , , , , ,